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Thursday, October 08, 2020

Health News: People suffering from these five problems should never include cinnamon in their diet Be careful

Health News: People suffering from these five problems should never include cinnamon in their diet Be careful 

People suffering from these five problems should never include cinnamon in their diet Be careful


Cinnamon is not only a fragrant ingredient that is generously added to cakes and cereals, it is also a powerful spice with many medicinal properties. It is packed with nutrients and vitamins. It helps keep us healthy when eaten in the right proportions and prevents the risk of chronic diseases such as high blood pressure, cancer and obesity.

In general, it is not safe to eat both cinnamon powder and medicines together. But it does contain some compounds that are harmful to some people. If not consumed in moderation. The following is a list of some of the conditions that people should be careful of before increasing cinnamon intake in their diet.


Blood problems

Cinnamon contains coumarin. It gives a sweet taste to the spice. But it is also used to make blood thinner. So, if you are already taking blood thinners, avoid eating too much cinnamon.

Mouth coating

Mouth ulcers are a common health problem. It can be caused by an allergic reaction or digestive problems. We all experience it from time to time, but for some it is a normal thing. If sore throat is a normal thing for you, you should be careful while eating cinnamon. Because it triggers an allergic reaction.

Liver problems

Cinnamon can also damage the liver and worsen the symptoms of problems with your liver. People with liver cirrhosis and jaundice should not include too much cinnamon in their diet without consulting a doctor.

Pregnant women

Cinnamon can induce premature miscarriage or uterine contractions. Therefore, pregnant women should not take too much of this spice. Breastfeeding women should also not take too much cinnamon without consulting a doctor.


Diabetics

Cinnamon is known for its properties in lowering blood sugar levels. But you should avoid cinnamon for your own benefit if you are taking diabetes medications. The compounds found in cinnamon work with diabetes medications to lower your blood sugar. It can also cause dizziness and mild headaches.

How much to take?

Adding a pinch of cinnamon to your cereals, salads or cake is not harmful. When you add cinnamon juice oil or cinnamon to your diet they have a concentrated form of coumarin. 0.1 mg / kg body weight is the correct way to calculate coumarin intake, which is considered safe for consumption. Eating cinnamon in this amount is not harmful.


Hindi Translation:


इन पांच समस्याओं से पीड़ित लोगों को अपने भोजन में दालचीनी को कभी भी शामिल नहीं करना चाहिए ... सावधान रहें ..!


दालचीनी न केवल एक सुगंधित घटक है जो बड़े पैमाने पर केक और अनाज में जोड़ा जाता है, यह कई औषधीय गुणों के साथ एक शक्तिशाली मसाला भी है। यह पोषक तत्वों और विटामिन के साथ पैक किया जाता है। सही अनुपात में खाने पर यह हमें स्वस्थ रखने में मदद करता है और उच्च रक्तचाप, कैंसर और मोटापे जैसी पुरानी बीमारियों के खतरे को रोकता है।

सामान्य तौर पर, दालचीनी पाउडर और दवाओं दोनों को एक साथ खाना सुरक्षित नहीं है। लेकिन इसमें कुछ ऐसे यौगिक होते हैं जो कुछ लोगों के लिए हानिकारक होते हैं। यदि संयम में सेवन नहीं किया जाता है। यह लेख उन कुछ स्थितियों को सूचीबद्ध करता है, जिनसे लोगों को अपने आहार में दालचीनी का सेवन बढ़ाने से पहले सावधान रहना चाहिए।

रक्त की समस्या

दालचीनी में Coumarin होता है। यह मसाले को एक मीठा स्वाद देता है। लेकिन इसका उपयोग रक्त को पतला बनाने के लिए भी किया जाता है। इसलिए, यदि आप पहले से ही ब्लड थिनर ले रहे हैं, तो बहुत अधिक दालचीनी खाने से बचें।

मुंह का लेप

मुंह के छाले एक आम स्वास्थ्य समस्या है। यह एक एलर्जी की प्रतिक्रिया या पाचन समस्याओं के कारण हो सकता है। हम सभी इसे समय-समय पर अनुभव करते हैं, लेकिन कुछ के लिए यह एक सामान्य बात है। अगर आपके लिए गले में खराश एक सामान्य बात है, तो आपको दालचीनी खाते समय सावधानी बरतनी चाहिए। क्योंकि यह एक एलर्जी प्रतिक्रिया को ट्रिगर करता है।

जिगर की समस्याएं

दालचीनी यकृत को भी नुकसान पहुंचा सकती है और आपके जिगर की समस्याओं के लक्षणों को बदतर बना सकती है। लीवर सिरोसिस और पीलिया से पीड़ित लोगों को बिना डॉक्टर की सलाह के अपने आहार में बहुत अधिक दालचीनी को शामिल नहीं करना चाहिए।


गर्भवती महिला

दालचीनी समय से पहले गर्भपात या गर्भाशय के संकुचन को प्रेरित कर सकती है। इसलिए, गर्भवती महिलाओं को इस मसाले का बहुत अधिक सेवन नहीं करना चाहिए। स्तनपान कराने वाली महिलाओं को भी बिना डॉक्टर की सलाह के दालचीनी का सेवन नहीं करना चाहिए।

मधुमेह

दालचीनी रक्त शर्करा के स्तर को कम करने के गुणों के लिए जाना जाता है। लेकिन अगर आप मधुमेह की दवा ले रहे हैं तो आपको अपने फायदे के लिए दालचीनी से बचना चाहिए। दालचीनी में पाए जाने वाले यौगिक आपके रक्त शर्करा को कम करने के लिए मधुमेह की दवाओं के साथ प्रतिक्रिया करते हैं। इससे चक्कर आना और हल्के सिरदर्द भी हो सकते हैं।

कितना लेना है?

अपने अनाज, सलाद या केक में एक चुटकी दालचीनी जोड़ना हानिकारक नहीं है। जब आप अपने आहार में दालचीनी के रस का तेल या दालचीनी शामिल करते हैं तो उनके पास एक संकेंद्रित रूप कामारिन होता है। 0.1 मिलीग्राम / किग्रा शरीर के वजन के लिए सही तरीका है जो कि कैमारिन के सेवन की गणना करता है, जो उपभोग के लिए सुरक्षित माना जाता है। इस राशि में दालचीनी का सेवन हानिकारक नहीं है।



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